Makarna

ON Altın Kural

Aşağıda verilen, lezzetli bir tabak makarna hazırlamanın bazı basit kuralları takip edilirse, mükemmel
Şefler olma yolunda ilerlenebilir!

1. Kullanılacak olan makarnanın şekli, hazırlanan sosa göre seçilir: Makarnanın kalınlığı ne kadar fazlaysa, sos da o kadar zengin olmalıdır. Mesela spagettiler sadece tereyağı veya zeytinyağı ve peynirle tatlandırılabilecekleri gibi, zipe tipi makarnalar et yahnisi, krema, mantar vs. gibi soslarla servis edilebilirler. Kalın kısa makarnalar ise, fırında pişirmek için uygundur.

2. Makarna bol su içinde kaynatılmalıdır (her 100 gr için 1 litre). Makarna/su orantısı 500 gr makarnadan az kullanıldığı zaman değişir: Bu durumda her 100 gr makarna için 4 lt su kullanılmalıdır. Makarna suyu, ısının makarnaya eşit bir şekilde dağılması için çok yüksek olmayan ve geniş bir tencerede kaynatılır. Sıvı hiçbir zaman tencerenin kenarına gelmemelidir zira makarnanın hacmi, pişerken genişler.

3. Makarna suyuna tuz, su kaynamaya başladığı zaman atılır ve her litre suya 10 gr olarak hesap edilir. Nitekim tuzlu su, tuzlu olmayan sudan daha az bir ısıda kaynar.

4. Makarna kaynayan suya azar azar atılır. Su tekrar kaynamaya başlayınca ısı azaltılır ve fokurdamaya bırakılır. Bu kurala içi dolgulu makarnalar hariç tutulur, bu tip makarnalar suyun kaynama hareketiyle açılmasına engel olmak için kaynama noktasından birkaç dakika önce suya atılır.

5. Makarnanın eşit şekilde pişmesi ve yapışmaması için pişme süresince devamlı karıştırılır. Özellikle yumurtalı veya dolgulu makarna kullanılırken faydalı bir öneri suya makarnadan önce biraz zeytinyağı dökmektir.

6. Makarna iki sebepten dolayı “ad dente” haşlanır: İçine çektiği su miktarı daha az olduğundan hazmı kolaydır ve daha lezzetli olur. Ayrıca sosun bulunduğu tencerede tatlandırılacak veya fırında gratine edilecekse, daha da önce süzülmesi gerekir. Pişirme süresi için, her makarna kutusunun üstünde belirtilen süre dışında, eski “tadım provası” na güvenilebilir (mesela tadılan spagetti’nin ortasında beyaz bir noktacık var ise, pişme süresine bir dakika var demektir.

7. Ateşi söndürdükten sonra, tencereye bir bardak soğuk su ilave edip süzgece dökülerek süzülür. Gnocchi veya nazik bir makarna pişiriliyorsa, delikli bir kepçe veya büyük bir çatal yardımı ile süzülerek çukur bir servis tabağına aktarılır. Şayet suyu hala fazla ise, tekrar süzülerek servise sunulur.

8. Eğer makarna, sosun bulunduğu tencerede sosla birlikte biraz daha pişecek veya tarif öyle gerektiriyorsa, sosla birlikte daha iyi karışması için makarna ile bir miktar pişme suyu tencerede bırakılabilir.

9. Makarnayı karıştırmak, sosu pişirmek ve servis tabağında makarna ile sosu iyice harmanlamak için, yemeğe toksik maddeler ve hoş olmayan kokular sinmemesi ve makarnayı kırmamak için , tahta malzemeler kullanılmalıdır.

10. Gelenek, işlemlerin şu sırayla yapılmasını öngörür: makarna süzülür, sıcak olarak servis tabağına alınır, rendelenmiş peynir serpiştirilir ve üzerine sos döküldükten sonra malzemeler iyice karıştırılır.

Nerelerdeyiz?

Bilkent Center AVM Üniversiteler Mh. Real-Praktiker, Çankaya/Ankara 0312 266 03 00 Yol Tarifi Al
Beysupark Çayyolu Beysukent (Angora Caddesi) Çankaya/Ankara 0542 260 12 60 Yol Tarifi Al
Kentpark AVM Mustafa Kemal Mahallesi, Eskişehir Yolu 7. Km. Çankaya/Ankara 0532 671 32 67 Yol Tarifi Al
Armada AVM Dumlupınar Blv. No:6, B Blok No:2/A Beştepe Mah 06560 Yenimahalle/Ankara 0312 2191155 Yol Tarifi Al
Palladium AVM Barbaros Mh. Halk Cad. No:8/183 Ataşehir / İstanbul 0216 663 19 01 Yol Tarifi Al
Tepe Prime Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvari C Blok No:266 C/3 Cankaya / Ankara 0312 287 68 07 Yol Tarifi Al
Takip Edin